Beltéri falfesték amely belső hőszigetelésre is alkalmas

kisjuhasz-benedekKisjuhász Benedek

Épületek felújításával és hőszigetelésével foglalkozom. Rövid határidővel végezzük el a kivitelezési/festési munkákat Magyarország teljes területén.

ThermoShield alkalmazás és kivitelezés! Hívjon!  Tel.:  06 30 887-7-887

Tudta, hogy a sok bosszúságot jelentő penészfoltok megelőzhetőek? Hallott már arról, hogy létezik olyan festék, mely hőpajzsként szolgálja az otthonok egészséges belső mikroklímáját? Ha megelégelte, hogy nyáron tikkasztó forróság, télen pedig hideg fogadja otthonában, akkor érdemes a belső szigetelésre is fokozott figyelmet fordítania. A megfelelő falfesték választásával egyszerűen oldhatja meg a problémákat, és hosszú éveken át örvendhet a tiszta, penészmentes falaknak, valamint a megfelelően szigetelt otthon előnyeinek.

Fontos tisztában lennie azzal, hogy hiába költ százezreket a homlokzati szigetelésre, ha mellette a belső szigetelésről elfeledkezik. Nézzük, milyen hátrányokkal kell számolnia, ha a helyiségek belső szigetelésére nem fordít figyelmet!

Átnedvesedett falak

A lakás helyiségeiben keletkezett pára egy része a falakon keresztül távozik. Mivel a porózus szerkezetű falak felveszik a párát, átnedvesednek, így mind jobb hővezető jellemzőkkel bírnak. Ennek következménye nem más, mint a hőhidak keletkezése. S hogy milyen hatással van ez a belső hőmérsékletre és a falak állapotára? A nedves falakon a hő könnyebben távozik, vagyis a téli időszakban gyakorlatilag olyan, mintha az utcát fűtené. Arról a további tényről pedig ne is szóljunk, hogy a nedves falfelületek melegágyat képeznek a penészgombák megtelepedéséhez, s ez által az allergiát okozó gócpontoknak.

A hagyományos hőszigetelő rendszerek nagy hátránya, hogy a nedvességet a falakban tartják, nem engedik azt távozni onnan. Ennek következtében a belső mikroklíma évszaktól függetlenül rendkívül rossz. Mielőtt tehát bármilyen hőszigetelő rendszer mellett leteszi a voksot, érdemes figyelnie arra, milyen hatással lesz az a belső levegő minőségére, jellegére.

Penész és allergiás megbetegedés

A nedves falak a legjobb környezetet teremtik meg a penészgombák számára. Nem csak arról van szó azonban, hogy a falakon fekete-szürke foltok jelennek meg, s rontják a helyiségben az esztétikai képet, hanem bizony komoly egészségügyi kockázatot is jelent a penészesedés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az allergiás megbetegedések nagy részét főként az ingatlanokon belüli tényezők tehetőek felelőssé. A penészfoltokból a levegőbe kerülő spórák gyakran okoznak allergiás panaszokat, de a nedves környezet az egyébként is sok gondot jelentő házi poratka életfeltételei számár a is kedvező.

Érdemes azzal is tisztában lennie, hogy a penészfoltok nem csak a falakon jelenhetnek meg, hanem a bútorok hátulján, sőt, a lakástextíliákon, ruhákon is. A hőszigetelés mellett a rendszeres, kereszthuzattal történő szellőztetésre is ajánlott ügyelni, ugyani egy négytagú család esetében körülbelül 20 liter pára termelődik a belső helyiségekben a mosással, főzéssel, mosogatással, tusolással és egyáltalán a bent tartózkodással.

Hőhidak és penészesedés

A hőhíd-jelenség sokak által jól ismert, ugyanis főként a szigetelés hiányosságaira vezethető vissza. Elsősorban azokon a részeken tapasztalni, ahol a kinti hideg levegő nagy felületen éri az épületszerkezetet. Tipikusan ilyenek a sarkok, a falak és a födém találkozási pontjai, vagy a padló és a külső falak kapcsolódási helyei. A helytelenül beépített nyílászárók mellett is gyakran jelentkeznek hőhidak, amely a nedvesedés miatt okoz különösen sok gondot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a pontokon jó eséllyel találkozni penészgombával, hiszen a nedves környezet kiválóan alkalmas annak életben maradásához. Érdemes tisztában lennie azzal, hogy a feketés penészfoltok rendkívül károsak az egészségre, hiszen allergiás megbetegedést okoznak, és különféle légzőszervi panaszok is visszavezethetőek az egészségtelen belső mikroklímára, valamint a nedvesség folyamatos jelenlétére.

Nagyon fontos, hogy lakásfelújítás során olyan falfestékre essen választása, amely gátolja a penész megtelepedését, és kellőképpen fertőtleníti is az előzőleg penészes falrészeket.

Egyenletes hőmérséklet biztosítása

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy az egyes helyiségekben különféle levegőrétegek jelennek meg. A padló közelében általában hűvösebb, a plafon környékén pedig melegebb van, mivel a meleg levegő felfelé száll. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie, hiszen a megfelelő hőszigeteléssel egyenletes hőmérséklet biztosítható a lakás minden helyiségében. Hőszigetelés és falfestés során is célszerű arra törekedni, hogy a falak kiszáradjanak. Ennek számos egészségügyi előnye van, s mivel a száraz fal kevésbé vezeti a hőt, így a fűtésszezonban is jó eséllyel marad majd bent a meleg a lakásban.

Milyen lehetőségei vannak arra, hogy az előzőekben felsoroltak ellen hatékonyan tegyen? Többféle módszer is létezik, ám a legtöbb valamilyen szempontból hiányosságot szenved.

A páramentesítő készülékek energiát fogyasztanak

Napjainkban a piaci kínálatban nagyon sokféle páramentesítő készülék kapható, melyek energiatakarékos működéssel szolgálják a levegő páramentesítését. Legyenek azonban ezek bármennyire is korszerűek, mégiscsak plusz kiadást jelent havonta üzemeltetésük, hogy a magas beszerzési költségekről már ne is szóljunk. Bár a felesleges pára elvezetésében segíthetnek, de a hőhidak, a nem megfelelő hőelosztás, vagy a penészesedés problémájára biztosan nem jelentenek segítséget.

Homlokzati hőszigetelés: drága és hosszadalmas

Az ingatlan homlokzati hőszigetelése kétségkívül plusz fokokat jelent telente, de fontos tudnia, hogy rendkívül sokba kerül a választott rendszertől függetlenül is. További hiányossága, hogy a hőhidak nem szüntethetőek meg segítségével, és a helyiségek falain továbbra is jelen lehetnek a penészgombák.

Vegyszeres falkezelés a penészesedés ellen

Abba semmiképpen sem szabad belenyugodnia, hogy penészfoltok vannak jelen az ingatlan helyiségeiben, ugyanis ennek előbb vagy utóbb biztosan kárát látja majd egészségi állapota. Ellenben nem mindegy, milyen módszert választ lakásfelújítás során a penészmentesítésre. Ugyan a vegyi anyagok hatékonynak mutatkoznak a penész ellen, de azok kipárolgása hosszú hónapokig hatással lesz a lakásban tartozók egészségére. Sokan nem is tudják, de éppen az ilyen vegyi anyagok okozhatnak visszatérő fejfájást, vagy allergiás panaszokat.

Létezik egyáltalán olyan megoldás, amely minden szempontból ideális? A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő hőszigetelő falfesték számos előnyös tulajdonságának köszönhetően a legjobb választásnak bizonyul falfestés során.

Ha velünk tart a továbbiakban, elkalauzoljuk a falfesték jellemzőit illetően, és azt is megtudhatja, hogy milyen problémáknak vethet örökre véget használatával!

 • A fűtés során a hősugarakat visszaveri a falra felvitt festék, így jobb hőelosztás valósítható meg, egyenletes meleget biztosítva a lakás helyiségeiben.
 • Teljesen vegyszermentes, így elkerülhető a családja egészségét veszélyeztető kipárolgás.
 • A nedvességáteresztő képességnek köszönhetőn a belső mikroklíma kellemesebb lesz.
 • A hőszigetelő falfesték anyagában kerámiagömböket tartalmaz, amelyek egymáshoz kapcsolódva szétoszlatják a meleget a fal felszínén, megelőzve ezzel a hőszigetelés hiányosságaiból adódó hőhidak kialakulását.
 • Mivel hatására csökken a páratartalom, és a nedvesség nem csapódik le a falakon hideg felület hiányában, így a penészesedés megelőzhető használatával.
 • A beltéri falfesték 4000-nél is több árnyalatban kapható, így mindenki megtalálhatja a kínálatban azt a színt, amely leginkább megfelel elképzeléseinek és a lakberendezés stílusának.
 • Ha hőszigetelő falfestékkel történik a falak felújítása, úgy akár 25%-kal csökkenthetőek a fűtésre szánt költségek. Hogyan lehetséges ez? Mivel a festékben levő kerámiagömbök sugározzák, és így a helyiségben levő testeknek adják át a meleget, így sokkal jobb lesz a hőérzet, vagyis kevesebb fűtés is elegendőnek bizonyul.
 • Nem tömíti el a fal pórusait, az „lélegezni” tud, így nem nedvesedik át.
 • Mivel a falak kiszáradnak, így a penészesedésnek esélye sincsen, vagyis a belső mikroklíma sokkal egészségesebb lesz. A korábbi allergiás panaszok megszűnnek, és a házi por sem érezhető olyan kellemetlennek.
 • A festékkel kezelt falfelület kiválóan tisztítható, lemosható. Ennek előnyeit kifejezetten azokban a helyiségekben lehet érzékelni, amelyek általában nagy terhelésnek vannak kitéve. A gyerekszoba, a nappali, a konyha vagy a közlekedő is sokáig kiváló állapotban lesz, hiszen semleges tisztítószerrel és vízzel eltüntethetőek a falakról a szennyeződések.
 • Az egyszerűen használható festékkel házilag is könnyű dolgozni, így megspórolhatóak a szakemberre szánt kiadások.

Annak érdekében, hogy otthonában kifogástalan állapotban legyenek a falak, ne kelljen penészfoltoktól és az általuk jelentett egészségügyi kockázattól sem tartania, a hőszigetelő falfesték a legjobb választásnak bizonyul! A könnyen tisztítható, vegyszermentes felület kerámiagömbjeinek köszönhetően jelentős összegeket megspórolhat a fűtésen is. A ThermoShield márka mindezeket kínálja, ráadásul elérhető áron!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × három =